top of page

uzun metraja giden ilk adIm, kIsa olabilir...

Güncelleme tarihi: 20 Eki 2021

Uzun metraj film fikri, nasıl kısa filme dönüşür?



Bir dakika. Neden uzun film senaryomu kısa filme dönüştürmek isteyeyim ki?

Eğer elinde herhangi bir(çok) kredi imkanı yoksa bağımsız bir uzun metraj filmi finanse etmek çok zor. Parasal bir kaynak oluşturmak için kısa film sana bir yatırımcının veya şirketin amacını gerçekleştirmen için gerekli finansmanı sağlaması adına “kendini gösterme” olanağı verir. Ayrıca kısa filmi finanse etmek çok daha kolay...

Fakat nereden başlarsın?

Yapman gereken ilk şey uzun hikayenin içerisinde "kısa bir öykü" bulmak. Başarılı bir şekilde kısa hikayeleri uzun filme dönüştüren film yapımcılarını inceleyerek, nasıl bir yöntem olduğunu kavrayabiliriz. Bu örneklerden üç tanesini ele alarak başlayalım:

“BOTTLE ROCKET”

Başrollerde Owen Wilson ve Luke Wilson’ın yer aldığı Bottle Rocket adlı kısa filmin yönetmenliğini Wes Anderson üstlendi. Bu kısa film Holywood’un en başarılı üç yapımcısı tarafından yürüttü. Orjinali siyah beyaz olarak çekilen Bottle Rocket film festivallerinde yer aldı ve Holywood’un önde gelenlerinin dikkatini çekti. Bu yapımcıların görüşlerine güvenen Sony Pictures uzun metraj filmi finanse etti ve film 1996’da vizyona girdi.

Owen Wilson ve Wes Anderson kısa filmlerini uzun metraj versiyonun açılış sahnesi olarak kullandı. Yarattıkları dünyayı karakterleri daha fazla maceraya sürükleyerek genişletti.

Wes Anderson’un sonraki filmi stop motion animasyon film olan Isle of Dogs’tur. Bottle Rocket kısa filmini buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

“LIGHTS OUT”

Korku türündeki Lights Out’un yönetmeni David F. Sandberg. Kısa film, festival turnesindeki gösteriminin ardından Youtube’da yayınlanır. Milyonlarca kez izlenir. (Sandberg’in kanalında 13 milyonun üzerinde izlenme). Bu durum Holywood’un önde gelenlerinin dikkatini çeker ve Warner Bros Sandberg’e uzun metraj versiyonu çekmesi için 5 Milyon dolar finansman sağlar. Box Office Moio’ya göre Lights Out yaklaşık 150 milyon dolarlık bir hasılat elde eder.

Sandberg kısa filmde keşfettiği temayı genişletip, yeni karakterler yaratır ve sonunda kısa film, uzun versiyonun ön gösterimi işlevi görüyor.

Davif F. Sandberg’in yönetmekte olduğu bir sonraki film DC’nin süper kahraman projesi Shazam: Lights Out buradan izleyebilirsiniz.

“CURFEW”

Birlikte sponsorsuz uzun metraj Sidney Hall’un senaryosunu yazdığımız Shawn Christensen yönettiği kısa film Curfew ile 2013’te En İyi Kısa Film Akademi ödülünü kazandı. Peki nasıl sponsorsuz film satışından Oscar’a kadar ulaştı?

2006’da sponsorsuz filmimizi sattıktan sonra Shawn ve ben yönetmenliğini Damon Rusell’ın üstlendiği Snow on tha Bluff için bir araya geldik. Birlikte birçok kısa film çektik. Shawn ve Damon Oscar kazandıktan sonra onları yapımcı Lucan Toh. İle tanıştırdım. Lucan’ın şirketi Wigwam Films, Before I Disappear olarak yeniden adlandırılan ve SXSW izleyici ödülünü kazanan uzun metraj filmi finanse etti ve film IFC Films tarafından satın alındı.

Damon ve Shawn aynı yapıyı Curfew’in uzun versiyonu için de kullandı. Aynı giriş, gelişme ve sonuca sahip olmasına rağmen filmi ayrıntılandırmak adına daha fazla karakter ve alt konu eklediler.

Başladığımız yere dönecek olursak, Shawn 2017’de Sundance’te prömiyeri gösterilen ve Logan Lerman, Elle Fanning, Kyle Chandler, Michelle Monaghan, Nathan Lane, and Yahya Mateen II’in yer aldığı Sidney Hall’ün yönetmenliğini üstlendi. Film A24 tarafından satın alındı ve bir sonraki yıl yayınlanacak. Curfew’i Amazon Prime'da izleyebilirsiniz.

Şu an elinizde üç tane kısa film örneği var, uzun metrajınızı kısa filme dönüştürmede nasıl işe koyulursunuz?

TERSİNE MÜHENDİSLİK

Uzun metraj bir filmi alın ve kısa filme dönüştürerek tersine mühendisliğini yapın. Bunu nasıl yaparız? Önceden var olan uzun metraj film içerisinde kısa film bularak başlayın. Bazen tam orada, tam olarak açılış sahnesinde yer alabilir.

Ben Steven Spielberg’ün klasik Raiders of the Lost Ark’ını seçeceğim.

Açılış sahnesinde Indiana Jones Peru ormanında örümceklerle istila edilmiş bir mağaraya sızmaktadır. Antik bir eseri elde etmek için oradadır. Indy zehirli dartlardan kaçar, çift geçişli bir ortağın üstesinden gelir ve dev bir kayadan kaçarak zorlukla kurtulur. İdolü, düşmanı Belloq'a kaybettikten sonra, Indiana bir uçakla kaçar. Bu sahnenin sonunda Indiana Jones’un kim olduğuyla ilgili bilmemiz gereken her şeyi öğreniyoruz. Yapabileceklerini öğreniyoruz. Şimdi bu inanılmaz ve dinamik karakter ile ilgili istediğin hikayeyi anlatabilirsin.

Sonuç olarak…

Şimdi senaryonu yaratmanın en iyi yolunu bulmamız gerekiyor.

İyi bir başlangıcın var mı yoksa filminin tamamını temsil eden, heyecan verici karakterlerle soğuk bir açılış mı yapacaksın?

Belki harika bir teman var ve Lights Out filmindeki gibi karakterleri yeniden düzenlemen gerekiyor.

Belki de giriş, gelişme ve sonucu belli olan ve Curfew/Before I Disappear filmlerindeki gibi ayrıntıya ihtiyaç duyan bir hikayen var.

Eğlence için var olan bir uzun metraj film seç. Yorum bölümünde bu uzun metraj için en iyi kısa film için ne düşündüğünü söyle.


110 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page